top of page

Selim Keçeli kimdir?

Özgeçmiş

Selim Keçeli

Selim Keçeli, Cumhuriyetin ilk üniversitesi ve eğitimde öncü bir kurum olan Ankara Üniversitesi'nin Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinden mezun oldu. Eğitim olanaklarından yoksun dezavantajlı gençlerin ve dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan özel gereksinimli bireylerin küresel sesi olmayı amaçlayan Selim, bu bireylerin yaşamlarını iyileştirmeye çalışan bir toplum gönüllüsü ve etki girişimcisidir.

2021 yılının Nisan ayında kurduğu OGB Project adlı inisiyatifin CEO'su ve Genel Koordinatörü olarak, özel gereksinimli bireyler için eşit fırsatlar yaratmayı hedefleyen bir toplum kuruluşuna liderlik yaptı. Ankara Üniversitesi'ndeki eğitiminin yanı sıra, dezavantajlı gençler ve özel gereksinimli bireyler için yazdığı ve hayata geçirdiği projelerle dünya çapında tanınan bir lider oldu. Selim, OGB Projesi'nin fikir sahibi olup, yazdığı ve fikir sahibi olduğu projelerin yönetim ve koordinasyonlarını üstlendi. Selim Keçeli, 17 Nisan 2021 tarihinde kendi fikir ve emeğiyle hazırladığı OGB Project (Ortak Girişimciler Birliği) Proje Raporu'nun fikir sahibi ve yazarıdır. Bu rapor, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında zaman damgası sertifikası ile yasal olarak koruma altına alınmıştır, eser sahibi sertifikası ile tescillenmiştir.

 

OGB Project'te gönüllülerden oluşan bir destek ağı kurarak, We Make Change platformuna yeni gönüllüler kazandırdı ve gönüllü çalışmaları yaygınlaştırdı. Selim OGB Project Organizasyonu'nda, ekibindeki üyelerle "Gönüllülük ve İyi Niyet Sözleşmesi" imzalayarak projelerin etkin bir şekilde yürütülmesini sağladı. Gerçekleştirdiği çalışmalarıyla, dünya çapında 100'den fazla ülkede 450'den fazla sosyal girişimin oluşturduğu küresel bir hareket olan We Make Change ile destek ve iş birliği konusunda anlaştı. Selim'in gerçekleştirdiği çalışmalar, podcast, sunum, bilimsel makale ve eğitici video serilerinden oluşmaktadır.

OGB Project, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekleyen, farkındalık temalı özel gereksinimli bireyler ve aileleri üzerine çalışmalar gerçekleştiren, gönüllülük esasına dayalı bir inisiyatiftir. Selim, Ortak Girişimciler Birliği'nde gerçekleştirdiği çalışmaları ve özel gereksinimli bireyler için çalışan kamu ve sivil toplum kuruluşlarına verdiği destekler sonucunda, 100 ülkede 450 sosyal girişimin oluşturduğu küresel bir güç olan We Make Change tarafından 2021 ve 2023 yıllarında Changemaker ödülüne layık görülmüştür. 2021 yılında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından SDG 4 ve SDG 10 amaçlarını desteklediği için Changemaker Award, 2023 yılında da toplumda gönüllü çalışmaların yaygınlaştırılmasına yönelik sağladığı desteklerden ötürü Changemaker Award ve Şubat 2023 tarihinde de Changemaker of the Month seçilerek ödüllendirildi.

Selim, toplumsal değişim ve sosyal girişimcilik alanındaki yenilikçi projeleriyle, dünyanın dört bir yanındaki gençler arasında özgün bir birey olarak tanınmaktadır. Changemaker Award ile taçlandırılan çalışmaları, onun liderlik ve kapsayıcılık anlayışını ortaya koymaktadır.

Selim, özel eğitime ihtiyaç duyan özel gereksinimli bireyler için yardım kampanyaları düzenledi ve destekledi, gerçekleştirdiği psikososyal destek çalışmaları ve akademisyenler aracılığıyla sosyo-ekonomik düzeyi düşük bireylerin ailelerine ücretsiz danışmanlık hizmeti verdi. Kurumsal yönetim, stratejik planlama ve işbirliği odaklı yaklaşımı sayesinde, etkili programlar ve projeler geliştirip uyguladı, girişimlerinin etki alanını genişleterek daha fazla bireye erişim sağladı. Selim'in liderlik ve ekip yönetimi, stratejik planlama ve iş geliştirme, iletişim ve işbirliği, proje ve program yönetimi, finansal yönetim ve kaynak geliştirme gibi yetenekleri, inisiyatiflerinin başarılı bir şekilde yönetilmesini sağladı ve özel gereksinimli bireylerin yaşamlarında önemli bir etki oluşturdu.

2022 yılında UNESCO elçisi Sunny Varkey tarafından kurulan dünyanın en büyük eğitim vakıflarından biri olan Varkey Vakfı ve Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü'nde 150 ülkeden yaklaşık 7000 aday arasından TOP 50 Finalisti olan ilk Türk oldu.

Selim Keçeli, dünyanın 3. büyük sivil toplum kuruluşu olan Junior Chamber International (JCI) Türkiye birimi tarafından düzenlenen Türkiye'nin En Başarılı Genci (TOYP) Ödülü'nde İnsanlığa Hizmet ve Gönüllü Kuruluşlar Kategorisi'nde son 3 finalistten biri olarak gösterildi.

2022 yılında dezavantajlı öğrencilere yönelik özel eğitim, aile eğitimi ve uzmanlık eğitimi konularında araştırmalar yapan Selim Keceli Academy’i kurdu. Selim Keceli Academy, eğitim alanında öncü bir inisiyatiftir. Platform yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak hazırladığı akademik yayınları insanlara sunmaktadır. Günümüzün teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zeka, transhümanist yaklaşımda olduğu gibi eğitim, inovatif ürün tasarımı, girişimcilik gibi alanlarda da önemli faydalar sağlamaktadır. Bu çerçevede Selim Keceli Academy, teknolojik gelişmelerin eğitim alanında da faydalar sağladığı fikri ile eğitim konusunda akademik çalışmalarda bulundu.

Selim Keçeli, sivil toplum çalışmaları kapsamında Eğitim Nobeli Finalistleri'nin farkındalık çalışmaları için organizatörlük yaparak, etkinliklerin planlanması, yönetimi ve senkronizasyonunda önemli bir rol oynamıştır.

Down Sendromu Farkındalık Hareketi Sosyal Farkındalık Projesi ile toplumda Down sendromlu bireylerin benzersiz yeteneklerini ve gelişimsel özelliklerini vurguladı. Bu proje toplumda önyargıları azaltma, toplumsal kabulü artırma ve toplumda daha fazla anlayış oluşturmayı teşvik etti.

Selim, akademik çalışmaları kapsamında önemli başarılara imza attı. Uluslararası katılımlı UDEMKO2022 zirvesinde, Türkiye'de erken çocukluk döneminde üstün yetenekli çocukların eğitiminde yaşanan sorunlara ilişkin sözlü bildirisini sunarak dikkat çekti. Ayrıca, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde düzenlenen kongrede meslektaşlarıyla birlikte hazırladığı "Türkiye'de okul öncesi eğitimin kaynaştırılmasında yaşanan sorunlar" konulu bildiri, kongre komitesi tarafından en iyi ikinci bildiri olarak seçildi.

Selim, üniversite öğrencilerine mentorluk yaparak önemli katkılarda bulundu. 2022 URAP verilerine göre Türkiye'nin en güçlü ve en büyük üniversitesi olan Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Topluluğu'ndaki öğrencilere etkili özgeçmiş oluşturma, yurt içi ve yurt dışı iş fırsatlarını yakalama ve akademisyen olma konularında eğitimler verdi. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük eğitim vakıflarından biri olan Türk Eğitim Vakfı'nda gönüllü olarak üniversite öğrencilerine "Girişim ve Girişimciliğe Giden Yol", "Akademik Dünyaya ve Araştırmacılığa Hazırlanma" ve "Yurt dışında Eğitim ve Çalışma Fırsatları Bulma" konularında mentorluk yaptı.

Tüm bu başarılarının yanı sıra, Türkiye'nin en büyük düşünce kuruluşlarından biri olan SETA Vakfı tarafından çok sayıda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi arasından stajyer olarak seçilen Selim, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nında otizm araştırmaları üzerine çalışmalar yaptı.

UNICEF danışmanı Organisation Mondiale Pour L’Education Préscolaire (OMEP) Türkiye Milli Komitesi tarafından düzenlenen 2023 Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi/Konuşmaları- 2023 International Early Childhood Education Congress/Talks(UECEK/K-IECEC/T-2023), “Sosyal Sorunları Çözmek İçin Özel Eğitim Odaklı Bir Etki Girişimciliği Örneği: Ortak Girişimciler Birliği Kurucusu ve Yöneticisi Selim Keçeli’nin Başarı Öyküsü” bildiri başlığıyla iyi örnek olarak gösterildi.

Selim Keçeli, 2024 yılında "Yılın En Başarılı Eğitmeni ve Etki Girişimcisi" ünvanını aldı. Vizyonu, öğrencilerin potansiyellerini açığa çıkarmak ve eşitlik temelli bir eğitim sistemi oluşturmak üzerine odaklanırken, liderliği geniş bir topluluğa ilham vererek dönüştürücü değişimin katalizörü oldu. Aynı yıl Dubai'de 11'incisi düzenlenen 2024 Uluslararası GESS Ödülleri'nde (Öğretmenler, Okullar ve Eğitim Uzmanları için Ödüller) "Best Initiative to Promote Inclusivity" (Kapsayıcılığı Teşvik Eden En İyi Girişim) kategorisinde yüzlerce başvuru arasından seçilerek GESS Ödülünü birincilikle kazandı. Daha önce de küresel çapta tanınan projeleriyle dezavantajlı bireyler ve özel gereksinimli kişilere yönelik çalışmalarının etkisini uluslararası platformda gösteren Selim, eğitimde fırsat eşitliği ve toplumda farkındalık oluşturma hedefiyle geliştirdiği projeleriyle küresel ölçekte kapsayıcılığı teşvik eden bir lider olarak konumunu güçlendirdi.

 

Selim Keçeli'nin liderliği, yenilikçi yaklaşımları, uluslararası iş birlikleri ve teknolojiyi etkin kullanımı sayesinde eğitim ve sosyal girişimcilik alanlarında dönüşümü hızlandıran bir katalizör rolü üstlenmektedir. Onun liderliği sayesinde: Eğitimde yeni yaklaşımlar ve teknolojilerin benimsenmesi yönünde uluslararası düzeyde farkındalık oluşmuştur, özel gereksinimli bireylerin ulusal ve uluslararası alanda daha fazla kabul görmesi için farkındalık oluşmuştur, genç girişimciler ve eğitimciler için bir rol model oluşmaktadır, uluslararası platformlarda Türkiye'nin temsili güçlenmektedir.

Başarıları ve çalışmaları, geleceğin eğitimine şekil verme ve toplumsal dönüşüm için güçlü bir çağrı olarak ulusal ve uluslararası platformlarda yankılanmaya devam etmektedir.

https://www.youtube.com/@selimkecelii

Kitap Sayfaları
bottom of page